PR004: SMARTPHONE ALARM SYSTEM (SISTEM PENGGERA SMARTPHONE)

Hai semua.Untuk post pada kali ini,kami akan menunjukkan cara bagaimana untuk membuat projek penggera keselamatan bagi smarthphone selain daripada projek tabung penggera untuk tajuk Projek RBT sistem penggera keselamatan.

Kami telah memasang projek ini dengan mengikuti langkah2 pemasangan daripada website www.rbt.guru
Ia lebih kurang dengan projek peti penggera keselamatan tetapi projek ini agak sedikit berlainan.
Ia dapat menghidupkan sistem penggera apabila smartphone anda diangkat atau dicuri.
Mungkin ada yang pernah membuat projek tabung penggera tahun 5 bukan,ia nya menggunakan konsep yang sama seperti itu tetapi ini lebih mudah.
Ini boleh dijadikan contoh bagi contoh projek elektrik rbt tingkatan 2.


Berikut adalah gambar komponen yang digunakan yang mana kami perolehi daripada website www.rbt.guruKonsep pendawaian ny agak mudah sahaja seperti gambarajah di bawah :


Warna kuning itu adalah buzzer dan phone diletakkan di atas bahagian kubah kelabu tersebut.Apabila phone diletakkannya di atas bahagian itu,litar tersebut tidak akan menjadi litar lengkap.Tetapi apabila phone diambil,litar akan menjadi litar lengkap[ dan buzzer akan berbunyi. Begitu juga konsep bagi sesiapa yang ingin membuat projek RBT tabung keselamatan.


Untuk lebih memahani cara pengendalian dan cara operasi projek ini,boleh lihat video youtube di bawah:


Selain daripada projek ini,ada beberapa projek juga yang berkaitan dengan tema keselamatan seperti projek RBT sistem penggera menggunakan laser.

Bahan boleh di dapati di www.rbt.guru


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...