PR007.Basic Fan ( Projek rbt Kipas )


Hai, untuk projek RBT ada kali ini,kami namakannya projek RBT kipas angin.Ia sama seperti projek rbt kipas mini atau projek rbt kipas meja.


Projek RBT Kipas MiniUntuk projek rbt kipas ini,ia menggunakan battery 1.5v sebanyak 2 biji dimana voltan keseluruhan adalah 3v iaitu 1.5V + 1.5V. Untuk lakaran kipas rbt ini,ia sangatlah mudah. Bilah kipas rbt ini menggunakan plastik.Projek RBT ini boleh dijadikan projek rbt tingkatan 1,projek rbt tingkatan 2,projek rbt tingkatan 3,projek rbt tahun 6,projek rbt tahun 4 ataupun projek akhir rbt tingkatan 3 kipas.

Jika ada yang ingin membina projek rbt kipas solar,kita perlu menambahkan panel solar sama seperti yang terdapat di dalam laman web ini iaitu kipas solar.

Ada yang meyebutnya sebagai robot kipas angin,robot kipas angin kecil,kipas angin robot 4000mah,robot kipas power bank,kipas angin mini robot,kipas angin merk robot,kipas merk robot dan bermacam macam nama lagi.

Untuk yang ingin membina projek rbt tahun 5 membina kipas solar, bolehlah click link ini kipas solar.Kipas serbaguna rbt ini dapat memberi pemahaman bagaimana motor berfungsi sebagai kipas projek rbt.


Gambar di bawah adalah senarai komponen yang digunakan untuk melaksanakan rbt folio tingkatan 3 kipas,folio rbt kipas mini atau rbt folio kipas mini.

Untuk melihat cara kerja pembuatan,boleh lihat video di bawah


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...